Svensk alkoholpolitik bromsas av EU

Det första ministermötet under Sveriges halvår som EU:s ordförandeland hålls i dag i Jönköping. Det är socialministrarna och hälsoministrarna som bland annat diskuterar alkoholpolitik. Folkhälsoskälen under flera år inte haft en chans mot finansministrarna när det gäller att höja skatten på alkohol i hela EU.

– En viktig aspekt handlar om att inkomstnivån i olika länder är väldigt olika. I de länder med lägst inkomster finns det en risk att man får en dramatisk höjning som man inte kommer att få förståelse för bland hemopinionen, socialminister Göran Hägglund.

Socialminister Göran Hägglund uttalar sig i en intervju i Svenska Dagbladet i dag för att höja minimiskatten för alkohol i hela EU. Men en sammanställning från det svenska finansdepartementet visar hur svårt detta är att genomföra.

Redan för fem år sedan stod det klart att EU-kommissionen inte klarade att komma överens om att införa en lägsta skatt på vin.

Tolv av EU:s medlemsstater har nämligen nollskatt på vin och vill inte ändra på det. Obligatorisk skatt på vin går därmed inte att införa inom EU.

För några år sedan försökte också EU-ländernas finansministrar höja minsta ölskatt med några ören. Också det misslyckades.

För tre år sedan blev det klart att EU-kommissionen skulle komma med en fullständig studie över beskattningen av alkohol.

Studien har fortfarande inte synts till och det senaste budet är att studien ska komma senast till midsommar nästa år.

Trots allt detta tycker sig ändå folkhälsominister Maria Larsson se ett ljus i tunneln.

– Det har funnits en diskussion som har pågått en längre tid. Jag är stolt över att vi från svensk sida tydligt har drivit att höja minimiskatterna. Men det är också så att enskilda länder utifrån den här debatten har gjort beslut i sina respektive hemländer om att höja skatter. Det har vi ett otal exempel på, säger folkhälsominister Maria Larsson.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se