Regeringskris i Lettland

I Lettland är nu regeringskrisen total, två dagar efter att landet röstade ja till medlemskap. Tre av partierna i statsminister Einars Repses fyrpartiregering har uttalat sitt misstroende, främst mot statsministern personligen. Statsminister Repses meddelar på måndagskvällen att han vägrar avgå.
Det är en regeringskris med många bottnar Lettland just nu blottlägger. I centrum står statsministern Einars Repse och hans parti Nya Tider, landets största, nybildat inför parlamentsvalet för ett år sedan. Med tre andra borgerliga partiers hjälp har man nått majoritet i parlamentet. Lettlands Putin Repse har någon gång omnämnts som Lettlands Vladimir Putin. En liknelse som tar fasta på hans löften om att ta itu med korruptionen i landet. För det budskapet fastnade väljarna. Den 41-årige Repse har också haft gott anseende som tidigare stark chef för Lettlands Riksbank. Men att leda en myndighet är en sak, att manövrera i lettisk inrikespolitik en annan. Beskyllningarna haglar I två omröstningar i torsdags underkände parlamentet Repses kandidat till ny chef för den korruptionsbekämpande myndigheten, trots att regeringsmajoriteten i förväg varit överens. Nu haglar de ömsesidiga beskyllningarna. Repse har också sedan starten mött motstånd från intressen som rent allmänt ogillar delar av hans program mot korruptionen. Många väljares förtroende miste han dessutom när han efter tillträdet sitt lät sexdubbla sina ministrars löner. Som person ses Repse heller inte som den mest tillgänglige. Stor chans alltså att han faktiskt backar ur, med ny och besvärlig regeringsbildning eller nyval i Lettland som följd.
Bengt Lindroth, Helsingfors bengt.lindroth@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".