Vintern kan göra Nordkoreas svält svårare

Nordkorea fortsätter att vara ett av de länder i världen med flest undernärda människor. Gerald Bourke från FN:s matprogram World Food Program anser att situationen har förbättrats något de senaste åren. Svälten är inte lika akut, men nordkoreanerna står inför en ny vinter, där utlandets stöd minskar på grund av landets kärnvapenprogram.
– Läget är dåligt, men det är bättre än det varit tidigare, säger Gerald Bourke från FNs matprogram World Food Program. Om fyra av tio barn är kroniskt undernärda är det allvarligt, mycket allvarligt. FNs mat når ut till 85 procent av befolkningen, men resten är isolerade av säkerhetsskäl, säger KIm Jong Ils regim. Den anser inte heller att militären behöver mathjälp även om soldaterna ser lika tunna ut som andra personer, enligt Gerald Bourke. Akut svält hävd FN släpptes in det slutna, kommunistiska Nordkorea efter naturkatastrofen 1995 och visst har insatserna från biståndsorganen också hävt den akuta svälten som tog uppemot två miljoner männsikors liv. – Vi ser inte längre människor med missfärgat hår eller hud, men förbättringarna kommer för långsamt, säger Gerald Bourke. Arbetet försvåras av den begränsade rörligheten och av att biståndsbidragen sinat. Japan stoppade sitt stöd Den tidigare stora givaren, Japan, har helt stoppat pengaflödet sen förra året, då Nordkorea bekräftade att ett dussintal japaner kidnappats under 70- och 80-talen. Kineserna avslöjar inte vad de ger och USA ger stöd i skuggan av de svåra samtalen om Nordkoreas kärnvapen. Sverige gör också det eftersom Nordkorea är långt ifrån att kunna försörja sin befolkning med mat, säger Gerald Bourke från World Food Program.
Alice Petrén alice.petren@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".