Besökare fick ställa frågor till EU-toppar

EU-kommissionen vill bli bättre på att möta medborgarna och i Jönköping fick intresserade i dag på ett kafé ställa frågor till EU-höjdare om arbetet kring bland annat svininfluensan.

– Jätteroligt att kunna se folket som jobbar med de här frågorna och kunna ställa egna frågor. Man blir mer positiv till EU nu än innan, säger Yvonne Sjöhage, som var en av dem passade på att fråga.

Ett 50-tal personer trängdes inne i kaféet i centrala Jönköping när bland andra direktören för EU:s smittskyddsinstitut Zsuzsanna Jakab svarade på frågor om svininfluensan och vaccinationer.

Det handlade exempelvis om hur man gör med vanlig influensavaccinering, hur man gör med barn som kan vara allergiska mot vaccinet och om man kan veta vilka andra nya sjukdomar som lurar runt hörnet.

Själv var Zsuzanna Jakab förvånad över intresset och alla frågor. Zsuzsana Jakab menar att EU var alldeles för dåligt på såna arrangemang som hon vill se mer av.

Kafémötet i Jönköping i dag var också det första i en satsning under det svenska ordförandeskapet för att göra EU mer angeläget för vanligt folk.

På alla de olika orter där ministermöten arrangeras kommer invånarna att bjudas in till vad man kallar dialogmöten på caféer eller liknande platser. Det berättar Emmy Strömberg från EU-kommissionens kontor i Sverige.

– Vi är väldigt måna om att prata med människor om EU. Berätta vad EU gör och ta till oss deras syn på EU. Då försöker vi att möta folk där de är, som till exempel på kaféer, så att man lätt ska kunna komma och ställa frågor direkt till beslutsfattarna.

Vad säger du om det här mötet?

– Jag är jätteglad. Det kom fler än förväntat. Kaffet är slut och det finns bara två mazariner kvar, säger Emmy Strömberg från EU-kommissionen i Sverige.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se