Dödssiffran efter kravaller stiger

Uppdaterad: 19:53
Dödssiffran efter upploppen i kinesiska Xinjiang-regionen har stigit till 156 döda. Det rapporterar den statliga kinesiska nyhetsbyrån, som citerar den lokala polisen. Men Mahinor Hazanova, som är ordförande för svensk-uiguriska föreningen, fick tidigare i dag uppgifter om en större dödssiffra.

– Vi fick bara ett kort samtal från Urumqi om att 600 dödats och att tusentals hade gripits under natten, Mahinor Hazanova, ordförande för svensk-uiguriska föreningen.

Under hela dagen har kinesisk tv visat bilder från de våldsamma kravallerna som utbröt i går i regionshuvudstaden Urumqi, en stad som nu påminner om en krigszon.

Bilderna visar bilar som står och brinner, människor som kastar sten på polisbilar och byggnader och folk som är sönderslagna. Enligt den statliga kinesiska nyhetsbyrån har alltså 156 människor fått sätta livet till. Över 800 har skadats och flera hundra har gripits.

Xinjiang är en region som vanligtvis är hårt kontrollerad av kinesiska myndigheter. Det har länge varit spänt mellan regionens två största etniska grupperna, muslimska uigurer och han-kineser, och allt fler han-kineser har flyttat in i Xinjiang har varit en källa till frustration.

Gårdagens upplopp började med en stor demonstration mot hur kinesiska myndigheter behandlar uigurer. Många uigurer känner sig diskriminerade och förtryckta och krävde att få utöva sin religion fritt.

Enligt ögonvitten ska uigurer och han-kineser ha drabbat våldsamt samman med följden att den kinesiska militären gick in.

Enligt flera bedömare är upprinnelsen till upploppen en händelse där två uiguriska fabriksarbetare dödades i slutet på juni i södra Kina. Gårdagens demonstranter ska också ha krävt att de ansvariga ska arresteras.

Den kinesiska regimen anklagar rörelsen Uiguriska världskongressen, med säte i Tyskland, för att ligga bakom kravallerna. Men en talesperson för världskongressen säger att man är fri från ansvar.

I dag ligger all kommunikation nere i Xinjiang och mycket lite information har kommit ut. Men enligt Mahinor Hazanova pågår det nya demonstrationer.

Sarah Sidibé
sarah.sidibé@sr.se