Reed ny börschef

I USA har finanskoncernen Citigroups förre chef John Reed utsetts till tillfällig VD och ordförande för New York-börsen, efter Richard Grasso, som i förra veckan avgick efter bråk om hans ersättning på nästan en och en halv miljard kronor.
Och turbulensen kring Grasso har återigen satt igång en diskussion i USA om styrelsernas ansvar för hur företagen sköts, rapporterar Anders Ask från New York. Den nye börschefen var mycket försiktig i sina första uttalanden, men han konstaterade att det gjorts misstag på styrelsenivå när det gällde frågan om Grassos jätteersättning. Exakt vad det kommer att få för konsekvenser är för tidigt att säga, förklarade Reed, som själv har en bakgrund i finanskoncernen Citigroup. Men de senaste årens skandaler, problem och turbulens i företag som Enron och Worldcom till kritiken mot höga ersättnignsnivåer för chefer - har lett till förnyad debatt om just styrelsernas ansvar för det som händer. Och ekonomiska och juridiska experter som uttalar sig i tidningen New York Times pekar bland annat på att styrelsemedlemmarna inte förstår vad de fattar beslut om, ibland för att de helt enkelt inte sätter sig in i frågan. Och det handlar om att en del sitter i alltför många styrelser, att styrelserna är för stora och att det i praktiken bara är ett fåtal som tar besluten, och inte minst att man i vissa fall är beredd att ge andra stora förmåner, för att själv senare belönas på samma sätt - enligt kritikerna. Och eftersom den här kritiken nu också blir allt högljuddare och allmänt spridd bland aktieägare och allmänhet, så ökar pressen på förändringar i styrelserummen. Förutom att minska antalet personer i styrelserna, föreslås också att VDn och styrelseordföranden inte ska vara en och samma person, något som är vanligt här i USA. Och vad gäller löner och bonusar så kan noteras att efter bråket om Grassos miljardersättning från New York börsen så har den nya tillfällige chefen Reed sagt att han bara vill ha en ersättning på en dollar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".