Skattesänkningar diskuteras i Finland

Det är inte bara här i Sverige som politikerna diskuterar sänkta skatter för att behålla företag och investeringar i landet, det här är också ett debattämne i Finland, där de folkvalda oroar sig för att arbetstillfällen ska flytta utomlands.
Att skatterna ska sänkas råder bred enighet om i Finlands riksdag, men var ska det tas? Det är frågan som regeringen vill besvara med att sänka skatten för hög- och medelinkomsttagarna och - det mest kontroversiella - skatten på alkohol. I det senare fallt handlar det om Estlands EU-inträde, vilket innebär att införseln av billigare öl, vin och sprit under kan växa än mer än vad den redan gjort. På starksprit och öl blir det skattesänkningar på 30-40 procent för att stärka inhemska tillverkare. En annan varning för nya EU-Estland, med dess låga skattrer både på kapital och löneinkomster, står Antti Piipo för. Antti Piipo är finländska näringslivets mest omskrivne komet och bråkstake. Av lilla, obetydliga elektronikföretaget Elcoteq gjorde han ett storföretag med huvudelen av verksamheten i just Estland. Fler finska företag bör följa min modell om inte högskattelandet Finland ändrar sig, säger Antti Piipo. Moderata samlingspartiet, nu i opposition, hänvisar i riksdagen också till Göran Perssons ord i regeringsförklaringen om att gynna svenska exportföretag i konkurrensen med Finland. Fler varningstecken den här veckan: Nokia-undeleverantören Salcomp koncentrerar verksamheten till Kina. Wärtsile och Metso varslar om uppsägningar av liknande skäl. Så om vi svenskar möjligen haft årtionden på oss att vänja oss, så tycks man i Finland ännu ha svårt att acceptera att blåvit industri flaggar ut på billigare marknader. Bengt Lindroth, Helsingfors
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".