Industrin måste redovisa kemikalierisker

I framtiden måste 30 000 kemikalier inom EU ha tillstånd för att få användas. Det innebär att industrin nu måste presentera underlag om risker för hälsa och miljö för tusentals kemikalier som tidigare har varit oreglerade.
Det välkomnas av de flesta instanser som har yttrat sig om förslaget men i det nu reviderade förslaget från kommissionen har den kemiska industrin fått igenom en hel del ändringar som många ser som en försvagning. Behöver bara följa lagens bokstav I det tidigare förslaget fanns en allmän aktsamhetsregel som innebar att industrin har ett brett ansvar för sin verksamhet och effekter på hälsa och miljö. Det har nu ändrats så att industrin bara strikt behöver följa lagens bokstav. Det är betänkligt, anser Per Bergman, chefsjurist på kemikalieinspektionen. – Det är ganska olyckligt för att oavsett vilka regler man har i direktiv och lagstiftning så tycker vi att det är väldigt viktigt att industrin har en sorts grundläggande ansvar för sin verksamhet, säger Per Bergman. – Man kan ju möjlighen tro att industrin är lite rädd för att har generella regler för att de då är rädda för att de kan råka i situationer då de kan få betala skadestånd när något går fel. Farliga kemikalier kan användas Många har rest kravet att farliga kemikalier ska bytas ut mot mindre farliga, den så kallade substitutionsprincipen som finns i svensk lagstiftning. Men det finns inga tvingande krav för industrin i det nya förslaget att redovisa alternativ. Det är helt frivilligt. – Vi tycker att, särskilt när det gäller de här kemikalierna som har väldigt obehagliga egenskaper som kan vara miljöfarliga på lång sikt när de kommer ut, så ska man inte använda dem över huvud taget om det finns alternativ som är säkrare. Det ska vara inskrivet i de här reglerna tycker vi. Mikael Karlsson, ordförande i Svenska naturskyddsföreningen, är rädd för att en rad hälso- och miljöfarliga kemikalier kommer att fortsätta användas med stöd av den nya lagstiftningen. – I dag gör det här förslaget det möjligt för industrin att ansöka om tillstånd och det betyder att de farliga kemikalierna kan fortsätta att användas om man får sådana tillstånd, säger Mikael Karlsson. Vad skulle ni ha velat sett för modell? – Det bästa hade varit om man hade sagt att visa egenskaper hos kemikalier, om de är cancerframkallande, om de är fortplantningsstörande eller om de kan lagras upp av våra kroppar, då ska sådana kemikalier inte introduceras på marknaden över huvud taget. Enligt EU-kommissionens nya förslag kan farliga kemikalier få fortsätta användas om de kontrolleras väl och om de har stor betydelse för ekonomi och sysselsättning och om man bedömer att nyttan överväger riskerna. Förslaget diskuteras nu inom kommissionen och ska sedan presenteras i slutet av oktober. – Först får vi hoppas att Margot Wallström den kommande månaden tätar så många hål som möjligt i förslaget och att medlemsstaternas regeringar och parlamentet sedan sätter press. Man har flera gånger tidigare konstaterat att de kemikalieproblem vi har i dag är oacceptabla och måste förbättras och det kan leda förbättringar hoppas jag, säger Mikael Karlsson, ordförande i Svenska naturskyddsföreningen.
Ingrid Gustavsson ingrid.gustavsson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".