"En omstart för USA och Ryssland"

USA:s och Rysslands presidenter Barack Obama och Dmitrij Medvedev har i dag haft överläggningar i Moskva för att normalisera förbindelserna mellan sina länder. Och Obama sa efter samtalen att de gjort stora framsteg.

– Vi har beslutat genomföra en omstart när det gäller relationerna mellan USA och Ryssland, sa Obama på en presskonferens i Kreml.

Konkret enades de två bland annat om ramar för ett nytt nedrustningsavtal om kärnvapen som innebär att antalet stridsspetsar ska minska med cirka en tredjedel, även antalet robotar och bombflygplan ska reduceras, främst ett ryskt krav.

Dessutom undertecknade man ett avtal om att USA ska få genomföra omfattande militära transporter genom Ryssland till sina trupper i Afghanistan. President Medvedev verkade nöjd även han.

– Samtalen har varit nyttiga och öppna.

Det senare brukar ju vara en diplomatisk term för att det finns motsättningar och det finns fortfarande klara skillnader till exempel när det gäller USA:s planerade missilförsvar i Europa och som Ryssland velat att USA ska avbryta.

Medvedev såg ändå samtalen som ett framsteg eftersom han menade att USA nu är berett att lyssna på de ryska invändningarna.

De två viktiga avtalen som undertecknats var väntade, så det är ännu för tidigt att säga om de rysk-amerikanska relationerna verkligen har kommit på rätt köl igen.

Sten Sjöström, Moskva
sten.sjostrom@sr.se