Ringholm öppnar för sänkt skatt på sprit

Finansminister Bosse Ringholm kan tänka sig att sänka den svenska alkoholskatten, om spriten från våra grannländer blir så mycket billigare att Systembolagets kontroll över alkoholförsäljningen riskerar att gå förlorad.
Finansministern med oro på ett eventuellt inflöde av billig alkohol från andra länder, där skatterna nu sänks. – Det finns alltid en sådan risk att det kan bli mycket legal och illegal import som kan som kan påverka Systembolaget negativt och det gör att vi tappar kontrollen över alkoholkonsumtionen och alkoholförsäljningen, så det måste vägas in. – Jag tror att alla som vill värna ett svenskt samhälle med så lite alkoholskador som möjligt vill också värna Systembolagets roll, säger finansminister Bosse Ringholm. – Vi utesluter inga insatser, det kan handla både om informations- och utbildnings- och opinionsbildande insatser i samarbete med folkrörelser. Men det är klart vi också ser på skattesatser och vilken betydelse de kan ha, säger Ringholm. Danmark sänker skatten Med den annalkande septemberlönen på fickan väntas många svenskar åka till Danmark för att köpa billig sprit. En hel flaska sprit kostar 100 kronor efter en kraftig sänkning av den danska alkoholskatten, som träder i kraft den första oktober. På svenska Systembolaget fortsätter en hel flaska sprit att kosta ungefär det dubbla. I Finland sänks alkoholskatten med 33 procent i mars nästa år, också det är en anpassning till skatterna i övriga Europa. Nästa år får också var och en som reser in i Sverige från ett annat EU-land ta med sig dubbelt så mycket sprit som nu. Då tillåts 10 liter spritper person, plus 110 liter öl och 90 liter vin. Ringholm vill avvakta Men trots hotet om ett ökat inflöde av billig sprit och eventuella konsekvenser för folkhälsan vill finansminister Bosse Ringholm avvakta. Till att börja med satsas 75 miljoner mer i budgeten på en informationskampanj om alkoholens skadeverkningar. Bosse Ringholm håller med Anitra Steen, vd för Systembolaget, om att det svenska monopolets roll är viktig att värna, men han har inte ännu bestämt sig för om skattesänkningar är nästa steg. – Det finns många saker som påverkar Systembolagets situation men det är klart att skattesatsen får vi också titta på. När kan det tidigast hända något? – Vi planerar inte något för stunden utan vi får återkomma i vårbudgeten i så fall, säger finansminister Bosse Ringholm.
Jenny Nordberg jenny.nordberg@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".