Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Många hushåll har svårt att klara elräkningen

Publicerat tisdag 23 september 2003 kl 05.00
I regeringens budget höjs skatten på el och även om det är en marginell höjning så har många hushåll redan i dag svårt att klara elräkningen. I Ovanåkers kommun har antalet hushåll som inte kan betala sina elräkningar ökat kraftigt det senaste året, säger Bengt Silfver som är budgetrådgivare i kommunen.
– Det har blivit vanligare och vanligare. Förra veckan kom ett 20-tal ärenden och det är mycket här i kommunen, som inte är så stor. Kommer de efter så är det svårt att betala dubbelt efter ett par månader, säger Bengt Silfver. Vad kan ni hjälpa med? – Ja, det kan ju hända att de är berättigade att få socialbidrag. Klarar inte räkningarna Att alla inte klarar sina räkningar hänger naturligtvis samman med det senaste årets mycket kraftiga elprishöjningar. Först rusade priset hos elleverantörerna i slutet av förra året som en följd av lite regn och låga nivåer i vattenmagasinen, och så höjdes elskatten vid årsskiftet. Den senaste höjningen, den som fanns med i regeringens budget, är bara på drygt ett öre kilowattimmen, men knappast någon tröst för dem som redan har svårt att betala elen. Verklig konsumtion en chock Många av problemen hänger samman med bolagens kontrollavläsningen där det i bland visar sig att den verkliga konsumtionen är högre än den förmodade. I de fallen kan den komma en chock när elbolaget vill ha in mellanskillnaden. Bakom det här ligger ofta slarv från elleverantören och att avläsningen inte görs som den ska, säger Ia Ström som är konsumentvägledare i Huddinge. – Man har inte gått ut och gjort en avläsning varje år utan man har grundat den preliminära elräkningen under en väldigt lång period och sedan när man då ser den faktiska elförbrukningen så blir den, om man går ett par år tillbaka, blir det ju en väldigt stor summa man måste betala, säger Ia Ström. Kan du ge ett exempel på det? – Det var någon familj som hade fått en elräkning på uppåt 30 000, de bodde i villa. Elrådgivning viktigare I de här tiderna har elrådgivning blivit allt viktigare för många hushåll. Råden kan handla om att isorela sitt hus eller byta från energislukande elvärme till bergvärme, om man är villaägare. Ett annat vanligt råd, för att inte drabbas om priset stiger igen, är att gå över från rörliga elavtal till bundna, säger Göran Fermbäck, produktchef vid energiföretaget Fortum. – Det som vi har märkt starkast är ett ökat intresse från kundernas sida att binda sina elpriser, att teckan fastprisavtal och att teckna lite längre avtal, säger Göran Fermbäck, produktchef vid energiföretaget Fortum.
Sören Granath soren.granath@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".