USA och Ryssland minskar stridsspetsar

USA:s president Barack Obama kom i dag till Moskva för att försöka normalisera förbindelserna mellan USA och Ryssland. Och efter samtal med president Dmitrij Medvedev sa Obama att de gjort stora framsteg.

– Vi har beslutat genomföra en omstart när det gäller relationerna mellan Ryssland och USA, sa Obama på en presskonferens i Kreml.

Konkret enades de två om ramarna för ett nytt nedrustningsavtal och om att USA ska få transportera militär utrustning och soldater genom ryskt luftrum till Afghanistan.

Nedrustningsavtalet ska vidareutvecklas och undertecknas senare i år, det presidenterna kom överens om nu var att skära ner antalet stridsspetsar med cirka en tredjedel jämfört med vad som finns i dag men i förhållande till ett lösligt avtal som slöts 2002 är det bara marginella minskningar.

De ramar man kommit överens om är också ganska vida så mycket återstår för förhandlarna men med presidenterna i ryggen blir det sannolikt ett nytt avtal.

De två uppgörelserna var väntade och det hade varit mer uppseendeväckande om de inte kommit överens. Om det sedan räcker för att få de amerikansk-ryska relationerna på rätt köl återstår att se.

Förbindelserna har varit bottenfrusna under ett antal år och motsättningar finns kvar på flera områden, till exempel när det gäller Georgien som vill ansluta sig till Nato och USA:s planer på ett missilförsvar i Europa. När det gäller det ansåg Medvedev att Ryssland och USA ändå närmat sig varandra något.

– Vi tog ett steg framåt och det finns en möjlighet till kompromiss.

Vad Medvedev syftade på var att de båda sidorna beslöt att gemensamt sätta igång och studera behovet av ett missilförsvar.

I morgon ska Barack Obama ha ett frukostmöte med premiärminister Vladimir Putin och frågan är om det blir lika enkelt som överläggningarna med Medvedev.

Sten Sjöström, Moskva