FMV ignorerade papper vid upphandling

Försvarets Materielverk, FMV, har bortsett från viktiga dokument i den omtvistade upphandlingen av 113 militärfordon. BAE Systems Hägglunds förlorade ordern mot finska Patria och har därefter varslat över 300 anställda i Örnsköldsvik om uppsägning.

Det handlar om statens upphandling av 113 militärfordon. I fredags stoppades upphandlingen av länsrätten, som ska utreda om Försvarets Materielverk, FMV, har brutit mot lagen om offentlig upphandling.

Företaget Hägglunds, som kom tvåa i upphandlingen, förlorade kontraktet huvudsakligen på att deras fordon bedömdes som dyrare än den finska konkurrenten Patrias fordon.

Anders Carell är ansvarig för upphandlingen på FMV. I torsdags påstod han till Ekot att Hägglunds inte lämnat in något dokument om åtaganden om royalties i sin offert.

– Man har vägrat att göra ett åtagande inför just den här upphandlingen.

Hur då menar du?

– Man har gjort ett åtagande att om vi säljer så här många fordon då får svenska staten tillbaka så här mycket pengar.

Men dokumenten som Ekot granskat visar tvärtom, att Hägglunds tydligt angivit att de åtagit sig att återbetala upp till 1,7 miljarder kronor till staten, vilket motsvarar 481 000 kronor för varje sålt fordon.

När Ekot säger att dokumentet finns i offerten så svarar den ansvarige för FMV:s upphandling Anders Carell så här:

– I så fall har de varit oerhört otydliga eller så har vi varit oerhört dåliga på att lyssna eller läsa

I dag har FMV ändrat sig, och säger nu att de har sett dokumentet om royalties, men att de i själva verket inte var nöjda med det, utan ville ha ytterligare garantier.

– Hägglunds har inte velat diskutera att ge garantier om man inte lyckas sälja fler fordon. Där har vi velat att man gör ett åtagande så man säger att man kommer med garantier, det vill säga vad som händer om man inte lyckas sälja till annan kund. Då vill vi ha in ett åtagande i kontraktet som säger att vi ändå ska få tillbaka en del till statskassan, säger Anders Carell.

Frågan är nu om länsrätten kommer att nöja sig med FMV:s förklaringar om hur de skött upphandlingen gällande bland annat frågan om royalties, myndigheten kan tvingas att göra om hela upphandlingen. Den 17 juli ska FMV ha svarat länsrätten.

Micael Kallin
micael.kallin@sr.se