11 september-dåd skulle blivit mer omfattande

I USA ska förhör med en av de ledande medlemmarna i terrornätverket Al Qaida ha visat att terrordåden den 11 september 2001 mot New York och Washington, då 3 000 människor dödades, egentligen var tänkta att bli än mer omfattande.

Ännu drygt två år efter terrordåden är uppgifterna och spekulationerna om det som hände många. En av hjärnorna bakom attacken Men den här gången kommer informationen från en person om tros ha varit en av hjärnorna bakom attackerna. Han heter Khalid Shaikh Mohammed och greps i mars i Pakistan och nu förhörs han på okänd plats av amerikanska underrättelsetjänsten CIA. Fler plan skulle kapas Enligt förhörsuppgifter som nyhetsbyrån AP tagit del av, och som andra medier säger sig ha fått bekräftade, så målar Mohammed alltså upp en än mer omfattande plan. Från början var tanken att fler plan, både på den amerikanska öst- och västkusten, skulle kapas och användas i attackerna. Men av olika praktiska och taktiska skäl ändrades planen, liksom tanken att attackerna i USA skulle följas av terrordåd mot mål i Sydostasien. Kaparna kom inte in i USA Ett av skälen till förändringen, enligt Muhammed var att flera av de utvalda kaparna hade svårt att komma in i USA. Det var också därför unga saudier användes istället eftersom de hade lättare att få inresetillstånd på gund av de vänskapliga förbindelserna mellan Saudiarabien och USA. Redan 1996 föddes tankarna på den omfattande attacken men planen blev färdig i början av 2000. CIA sägs tro på Muhammeds uppgifter och hoppas att informationen ska hjälpa till att förebygga nya terrordåd. Den visar dock också på den amerikanska underrättelsetjänsten egna misslyckanden att avslöja och hindra attackerna för drygt år sedan.

Anders Ask, New York anders.ask@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".