Ingen kamp för snus under ordförandetid

Regeringen vill att det ska bli tillåtet att exportera snus till hela Europa. Men nu när Sverige är EU:s ordförandeland det närmaste halvåret är den striden tillfälligt nedlagd, berättar socialminister Göran Hägglund.

– Under den tid som man fungerar som ordförande så ska man se till att genomföra det som man har förutsättningar att klara av att få igenom men snusfrågan kvalar inte in bland de mest prioriterade frågorna, säger Göran Hägglund.

Men det betyder att i januari, när ordförandeskapet är slut så blir det full fart på kampen för fritt snus i hela Europa igen?

– Den kommer sannolikt inte att vara Sveriges absolut viktigaste EU-fråga, men det är en fråga där Sverige kommer att arbeta för att snus ska behandlas som andra tobaksprodukter.

Det passar sig alltså inte driva frågor i egen sak och därför är snus inget som diskuteras på det pågående ministermötet för social- och hälsoministrar i Jönköping.

Den som i regeringen aktivt drivit frågan om att EU ska häva det svenska exportförbudet för snus är den moderata handelsministern Ewa Björling. Så sent som i maj höll handelsministern ett stort möte om snusfrågan.

Skriftväxling pågår mellan Ewa Björling och EU-kommissionen och just nu är det regeringen som väntar på kommissionens nästa brev.

Skulle EU häva exportförbudet mot snus blir det socialdepartementet som ska handlägga frågan. Göran Hägglunds kristdemokratiska partikamrat folkhälsominister Maria Larsson ser ingen konflikt mellan mer snus till salu inom EU och folkhälsa.

– Snus är inte hälsosamt men det är mera hälsosamt än rökning.

Men som folkhälsominister tvingas du ändå att godkänna det här trots att det inte är nyttigt?

– Vi har förvisso flera onyttiga produkter som vi exporterar.

Känner du dig splittrad i den här frågan?

– Nej, jag tycker att jag har en helgjuten linje. Men det är många sådana ohälsosamma produkter som vi marknadsför dessvärre, det är ett dilemma i sig.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se