Svensk sjukvård går på export

De svenska landstingen vill inte bara ta in fler utländska patienter, som Ekot kunde berätta i går. Nu börjar man också exportera avancerade vårdtjänster för att få in mer pengar.

Det mest långtgående avtalet hittills har Universitetssjukhuset i Malmö tecknat tillsammans med ett privat svenskt vårdföretag för att bygga upp en diabetesklinik i Förenade Arabemiraten.

Ronnie Halvardsson är vd för Skåneregionens nybildade vårdexportbolag Skåne Care.

– Vi kommer att sälja vår kunskap och våra metoder. Vi kommer också att utbilda personal och vi kommer också att stå för kvalitetskontroll. Ett typiskt kontrakt som vi vill se dem i framtiden.

Är det det här som ni ska hålla på med?

– Ja, jag tycker faktiskt det. Vi har så pass mycket kompetens. Det vore faktiskt fel att inte kunna tillhandahålla den kompetensen på kommersiella grunder när det finns såna här möjligheter, säger Ronnie Halvardsson, Skåne Care.

Ajman i Förenade Arabemiraten är ett av världens rikaste länder och marknadsför sig som ett skatteparadis där utlänningar får investera i mark, och med en arbetskraft som till stor del står utanför facket.

Emiratet satsar nu en dryg miljard på att förbättra sjukvården och i satsningen ingår toppmoderna Rashid Diabetes Centre som endokrinologikliniken på Universitetssjukhuset i Malmö hjälper till att sätta upp och kvalitetskontrollera.

Centret ska bedriva vård och forskning kring fetma och diabetes, något som en fjärdedel av befolkningen i Ajman lider av.

Kontraktet är värt tre till fyra miljoner per år för landstinget under fem år, men betydligt mer för svenska företaget Global Health Partner, det privata vårdbolag med specialistkliniker som vd Per Båtelsson växlat om till. Han var tidigare vd och även grundaren av det stora svenska vårdexportföretaget Capio.

Per Båtelsson ser samarbetet med ett landsting som underleverantör som unikt.

– Vi fick grunduppdraget. I det låg då både en forskningsuppgift och också kvalitetskontroll och då tyckte vi att det passade väldigt bra att gå till den instutition som vi visste var bäst i landet när det gäller diabetesvård och låta dem bli underentreprenörer till oss. Det tror jag också vi känner nere i emiraterna att det här är bara ett första projekt. Det kan bli fler, säger Per Båtelsson.

Det här är bara ett, om än exceptionellt, exempel på den konsultexport som landstingen via sina internationella bolag nu börjar bedriva.

Vilmer Andersen, gruppledare för vänsterpartiet i Region Skåne, är kritisk mot kommersialiseringen av den offentliga vården och säger att regelverket är för dåligt. I stadgarna står bara att export bara är möjligt om det finns kapacitet över inom vården.

– När finns den och vem bedömer det? Vi har köer hela tiden och är det stora pengar på spel här är det lätt att definiera det på ett sätt så att våra egna patienter kommer att trängas undan, säger Vilmer Andersen, vänsterpartiets gruppledare i Region Skåne.

Susan Ritzén
susan.ritzen@sr.se