Protesterna fortsätter i Xinjiang

Uppdaterad: 11:25
I Kinas Xinjiang-region pågår det nu nya protester. Enligt kinesisk medier har över 1 400 personer gripits de senaste dagarna.

Flera demonstrationer pågick i dag i den kinesiska regionhuvudstaden Urumqi och det verkar vara fortsatt spänt mellan regionens hankineser och muslimska uigurer.

Hundratals han-kineser marcherade i stadens centrum, beväpnade med slagträn och knivar rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Tidigare i dag demonstrerade minst 200 uigurer, som krävde att polisen friger de personer som demonstranterna anser har gripits godtyckligt i razzior efter helgens upplopp. 

Enligt uppgifter dödades minst 150 människor och över 800 skadades under helgens upplopp. Enligt nyhetsbyrån Reuters ska demonstranterna, som mestadels var kvinnor, ha drabbat samman med kravallpolis mitt framför utländska journalister.

Meningarna går i sär om vad som orsakade söndagens upplopp i regionen som vanligtvis är hårt kontrollerad av myndigheterna. Uiguriska ledare säger att demonstranterna blev attackerade av polisen i samband med en fredlig demonstration mot Kinas förtryck av uigurer.

Men statliga medier uppger att uigurer löpte amok och enligt brittiska BBC ska många han-kineser ha attackerats.

Många bedömare menar att helgens upplopp var det allvarligaste etniska våldsamheterna i Kina på årtionden.

Xinjiang är en region som vanligt vis är hårt kontrollerad av myndigheterna. Det har länge varit spänt mellan regionens två största etniska grupperna, muslimska uigurer och hankineser, och att allt fler han-kineser har flyttat in i Xinjiang har varit en källa till frustration.

Sarah Sidibé
sarah.sidibe@sr.se