Vägval om Iraks återuppbyggnad i FN

USA:s president George Bush håller under tisdagen ett tal inför FN:s generalförsamling vilket ses som mycket viktigt för om han ska få ökad internationell hjälp i stabiliseringen och återuppbyggnaden av Irak.
Det är utan tvekan ett avgörande test – vilken ton kommer George Bush att använda för att få den efterfrågade finansiella och militära hjälpen? En sak är säker – han kommer inte att be om ursäkt för Irakkriget när han talar inför de 191 medlemsstaterna i FN:s generalförsamling, varav en övervägande majoritet motsatte sig USA-alliansens anfall. Tvärtom kommer Bush peka på det historiska faktum att diktatorn Saddam Hussein nu har störtats från makten. Men samtidigt kan den amerikanska presidenten inte ha samma utmanande framtoning som när han för ett år sedan på samma plats gjorde klart att det var dags för FN att agera mot den irakiska diktatorn, eller så skulle världsorganisationen visa att den inte är att räkna med. Pressad av kostnader för återuppbyggnad Pressad av det forsatt instabila säkerhetsläget i Irak, kostnader för krig och återuppbyggnad som rusar i höjden, och vikande förtroendesiffror på hemmaplan måste Bush visa att USA är berett till eftergifter för att få stöd för den Irakresolution som amerikanerna nyligen presenterade. Fortfarande finns en skepsis bland länder som Frankrike, Tyskland, Ryssland, Pakistan och Mexiko, som alla sitter i säkerhetsrådet, om USA i utbyte mot internationellt stöd kan tänka sig att möta deras krav på en större roll för FN i Irak – och inte minst en tydlig tidtabell för när irakierna själva ska ta över styret av sitt land. Här finns fortfarande klara motsättningar, men diplomater Ekot har talat tror att det går att nå en kompromiss, även om vägen dit blir svårt. Inget franskt veto Under måndagen gjorde president Jaques Chirac klart att fransmännen inte ämnar använda sitt veto mot en ny Irakresolution. Frankrike, som i säkerhetsrådet varit den hårdaste kritikern av USA:s Irakspolitik, känner precis som andra länder pressen att nu visa enighet för att göra det bästa av en besvärlig situation, framför allt för det irakiska folkets skull. Samtidigt, säger en diplomat till Ekot, är alla inblandade ense om att det måste bli en resolution som leder till konkreta handlingar, inte enbart en kompromisskrift för att nå enighet. En avgörande signal om kompromissviljan väntas alltså i dag när president Bush, president Chirac och andra världsledare möts här i New York.
Anders Ask, New York anders.ask@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".