Vänsterpartiet mjukar upp krav på utträde ur EU

I ett förslag till nytt partiprogram vill vänsterpartiets programkommission mjuka upp det nuvarande programmets hårda krav om att vänsterpartiet arbetar för en ett svenskt utträde ur EU.
I vänsterpartiets nuvarande program står det klart och tydligt så här: Vänsterpartiet arbetar för ett svenskt utträde ur EU. I förslaget till nytt partiprogram finns utrymme för flera tolkningar. Det förslag som lämnas till nästa kongress innehåller ingen sådan rak mening. I stället sägs det att vänsterpartiet motsatte sig Sveriges medlemskap i EU och inte har skäl att ändra den principiella ståndpunkten. I det nya programmet finns också en principiell diskussion om att EU:s odemokratiska beslutsformer och fördragsfästa kapitalism kan ersättas med en alleuropeisk samverkan grundad på demokratiska principer. Men i det nya förslaget finns alltså inget rakt krav om att Sverige ska gå ut ur EU. En ledamot i programkommissionen säger till Ekot att den nya skrivningen ska tolkas som en klar uppmjukning av utträdeskravet. En uppmjukning som skulle innebära att om EU utvecklas negativt så bör Sverige fortfarande lämna unionen. Om däremot EU utvecklas i en riktning vänsterpartiet kan acceptera så är inte längre utträdet lika angeläget. Den luddiga skrivningen kan ses som ett förslag till kompromiss, men eftersom det kan tolkas på olika sätt och den gamla hårda skrivningen överges så blir det säkert en hel del debatt om förslaget. En debatt som slutligen avgörs på vänsterpartiets kongress i januari nästa år.
Herman Melzer herman.melzer@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".