Utegångsförbud har införts i Xinjiang

Uppdaterad: 13:56
Oroligheterna i den kinesiska Xinjiang-regionen fortsätter. Motdemonstrationer från den största etniska gruppen i landet, han-kineser, har i dag ägt rum och enligt nyhetsbyråerna AFP och Reuters har de regionala myndigheterna i Xinjiang infört utegångsförbud.

– En äldre uigurisk kvinna bredvid mig har kollapsat, en annan kastar sin sko mot kravallpolisen, rapporterar BBC:s Quentin Sommerville från Urumqi.

Polisen har i dag bemött både han-kineser och uigurer med tårgas. De etniska spänningarna är fortsatt höga och motstridiga uppgifter florerar om vilken grupp som är värst drabbad.

Kinesiska myndigheter uppger att 156 människor har dödats, varav de flesta ska ha varit han-kineser.

Uiguriska grupper uppger däremot att de flesta som dödats är uigurer. Reuters rapporterar om över 1 000 skadade och bortåt 1 500 gripna.

BBC besökte ett sjukhus där han-kineser vittnade om hur de överfölls av uigurer.

– De kom i grupper om tio personer och attackerade, säger en han-kines på ett sjukhus till BBC.

Reuters rapporterar å andra sidan om han-kineser som ropat: ”Attackera uigurerna”. Större grupper med han-kineser har i dag dragit fram på Urumqis gator beväpnade med påkar och machete-knivar.

Reuters rapporterar att grupper på hundratals personer på båda sidor har drabbat samman och att säkerhetsstyrkor har skjutit tårgas för att skingra massorna.

De regionala myndigheterna i Xinjiang-regionen har nu infört utegångsförbud i ett försök att dämpa våldet.

Tomas Johansson
tomas.johansson@sr.se