BNP ökar när röda dagar infaller på helgen

Nästa år får vi jobba fyra dagar mer än i år. Orsaken är att det är skottår, men också att många helgdagar infaller på lördagar och söndagar när vi ändå skulle vara lediga. Skillnaden i antalet arbetade dagar är så stor att tillväxten blir 0,3 procent högre.
I år infaller de röda dagarna juldagen och annandag jul på en torsdag och fredag. Extra ledighet för oss, färre produktiva arbetsdagar för arbetsgivaren. Arbetsgivarår nästa år Men nästa år är det inte bara arbetsgivarjul, utan ett helt arbetsgivarår. Tre stycken helgdagar som i år är placerade mellan måndag och fredag hamnar nästa år på lördagar och söndagar när de flesta ändå skulle vara lediga. Dessutom är det skottår, vilket innebär ytterligare en extra arbetsdag. Det här är något som Konjunkturinstitutets chef Ingemar Hansson har upptäckt. – Det är ovanligt mycket, det är väldigt länge sedan det slog så mycket från ett år till ett annat, så vi räknar med att BNP nästa år kommer att öka med 0,3 procentenheter extra på grund av att det är ett långt år, säger Ingemar Hansson. Kalendereffekten syns i budgeten Detta räknar också regeringen med i sin budget som presenterades på måndagen. Faktum är att av den förbättring i tillväxten som regeringen räknar med nästa år beror hälften på den här så kallade kalendereffekten. Men säg den lycka som varar. Finansminister Bosse Ringholm får vänta 28 år tills nästa gång skottår och insnöade helgdagar ger en lika stor skjuts åt ekonomin.
Martin Ahlquist martin.ahlquist@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".