Ännu en negativ månad för SAS

Det skandinaviska flygbolaget SAS kom med sin trafikrapport för juni i dag och det visar sig att det blev ännu en månad med vikande passagerarantal och för branschen blir 2009 ett dystert år.

För hela SAS-koncernen, med dotterbolag, blev nedgången 14,1 procent i juni, jämfört med samma månad 2008. Den så kallade kabinfaktorn, som visar hur pass fyllda flygplanen är, var oförändrad på 76,7 procent.

För det största dotterbolaget, Scandinavian Airlines, minskade passagerartrafiken med 14,9 procent, medan kabinfaktorn var oförändrad i stort sett, plus 0,1 procentenheter till 77,2 procent.

Och i går meddelade ju SAS att bolaget har misslyckats med att komma överens med sina 39 olika fackliga organisationer om ett krispaket. Redan tidigare aviserade sparåtgärder räcker inte.

Lönekostnaderna ligger högre i SAS än hos jämförbara konkurrenter, och bolaget vill sänka dem med 1 miljard kronor, men efter förhandlingshaveriet blir det andra sparåtgärder, till exempel nedläggningarna av vissa flyglinjer, och troligen även fler personalnedskärningar, har aviserats.

Brittiska British Airways som befinner i samma besvärliga situation som SAS, och med en ny rekordförlust för första kvartalet bakom sig, har liksom SAS misslyckats med att förhandla fram ett krisavtal med de anställda. I går sa facken där nej till kostnadsminskningar och lönestopp och nya anställningsavtal och 3 700 färre anställda.

De senaste dagarna har ett antal av SAS konkurrenter också redovisat sina månadssiffror och finländska Finnair tappade 12,2 procent av sina resenärer i juni, medan Europas största flygbolag, numera sammanslagna Air France-KLM, tappade 6,4 procent av sina resenärer i juni.

Air France-KLM gjorde en förlust på 814 miljoner euro, motsvarande 8,9 miljarder kronor, under det första kvartalet i år och planerar att göra sig av med 2 700 anställda.

Lågprisbolagen Easyjet och Norwegian gick i motsatt riktning och redovisar plussiffror. Easyjet ökade med måttliga 0,8 procent jämfört med juni förra året medan Norwegian satte nytt rekord i juni. Antalet passagerare ökade med mer än 130 000 eller motsvarande plus 15 procent.

Branschorganisationen Iata spådde i juni att flygbranschen i år kommer att redovisa en rekordförlust på sammanlagt 9 miljarder dollar, över 70 miljarder kronor.

Passagerarsiffrorna som nu kommer in för de olika bolagen motsäger inte den prognosen. Den globala recessionen har ett hårt grepp om resandet och det finns inga ljusglimtar i flygbranschen i år.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se