Oenighet om patientrörlighet i EU

I dag avslutades EU:s informella ministermöte i Jönköping, där man just börjat diskutera hur vården över gränserna ska bli enklare. Sverige vill underlätta för patientrörligheten inom EU. Men andra länder är skeptiska och rädda för att det kan leda till stora påfrestningar inom vården.

Karin Lind-Mörnesten är vd för stiftelsen Swecare som försöker underlätta svensk vårdexport och hon tror att farhågorna är överdrivna.

– Jag tror inte att det finns någon risk för att det kommer stora mängder med patienter som tränger undan de svenska och ökar köerna. Snarare kommer vi att få patienter inom de områden där vi behöver ha fler patienter för att kunna utveckla områden där vi redan är fantastiskt duktiga men kan bli ännu bättre, säger hon.

Redan i dag tar Sverige och andra länder emot patienter från hela EU, så de inledande ministersamtalen handlar mycket om att sätta upp regleringar och ersättningsnivåer för vård över gränserna som redan förekommer.

Och oavsett om det i framtiden kommer att krävas komplicerade förhandsbesked eller inte för att få vård i ett annat land ersatt av Försäkringskassan, så tror de flesta att vårdexporten kommer att öka. Att vi kommer att möta fler utländska patienter inom den svenska vården, och också resa mer själva för att få den allra bästa vården.

Sveriges stora landsting satsar på att få hit både fler utländska patienter, och i allt högre utsträckning också på export av vårdtjänster. Ett långtgående åtagande är Skåneregionens nya bolag Skåne Care som med hjälp av universitetssjukhuset i Malmö bygger upp en privat diabetesklinik i Förenade Arabemiraten tillsammans med Global Health Care, ett privat svenskt vårdföretag.

Ett annat exempel är Västra Götalandregionens bolag Sahlgrenska International som har varit i Kina för att försöka exportera deras svenska vårdmodell.

Det finns både kritik och farhågor om att den offentliga vården kommersialiseras allt för mycket, när den får så tydliga prislappar.

Men Swecares vd tror att landstingens växande satsningar på vårdexport och även på samarbeten med privata vårdföretag, tvärtom är början på en ny guldålder för svenska innovationer.

– Vi har en tradition av att samarbeta om man tittar ganska långt bakåt i tiden. Pacemakern är en svensk uppfinning och mycket läkemedel kommer från Sverige, och det beror på att vi hade ett fantastiskt samarbete inom den svenska hälso- och sjukvården utan att göra så stor skillnad på vem som betalde lönen.

– Huvudmannaskapet hade mindre betydelse och vad man kunde åstadkomma hade mer betydelse. Jag ser att vi är på väg åt det hållet igen, och jag tror att det är otroligt viktigt för Sverige, säger Karin Lind Mörnsten.

Susan Ritzén
susan.ritzen@sr.se