Dålig koll på datorinnehav i landsting

Inom Skånes landsting, Region Skåne, har man dålig koll på hur många datorer man egentligen har. Inför en inventering trodde man att man hade 25 000 datorer, men än så länge har man bara hittat drygt 19 500.

– Exakt hur många datorer det egentligen finns inom verksamheten är det ingen som vet. Eftersom man tidigare har haft egna inköp ute på förvaltningar, kliniker och vårdcentraler har man inte haft en enhetlig maskinpark, berättar Region Skånes informationsdirektör Monika Kraft.

En chef kunde tidigare själv bestämma vilken utrustning och vilka dataprogram som passade just hans eller hennes avdelning bäst och det fanns ingen central överblick.

Region Skåne är inte ensamma om att inte ha en överblick över sitt datorinnehav. Enligt Sven Askengren, VD för företaget Qondoc som utvecklar programvaror för kontroll av IT-strukturer, är det vanligt att större företag och organisationer har dålig koll på vilken datorutrustning de egentligen äger.

– Det är vanligt. IT-parken kostar ganska mycket pengar. Vet man inte hur mycket utrustning man har att förvalta har man inte heller kontroll på sina kostnader, säger Sven Askengren.

Inventeringen inom Region Skåne har tagit längre tid än beräknat och kommer att fortsätta. Monika Kraft tror att när man är färdig kommer man att upptäcka att man inom regionen har mellan 22 500 och 27 500 datorer.

– Vi är en verksamhet med över 30 000 anställda. Vi måste söka i varje skrubb för att hitta alla dessa datorer. Det är inte gjort i en handvändning, säger Monika Kraft.

David Rasmusson
David.rasmusson@sr.se