Fortsatt oroligt i Xinjiang-regionen

I Xinjiang-regionen i västra Kina råder utegångsförbud till i morgon bitti lokal tid. Under dagen har oroligheterna fortsatt. Demonstranter tillhörande landets största etniska folkgrupp han-kineser har dragit fram i staden Urumqi för att hämnas attacker utförda av uigurer.

Beväpnade med järnrör och macheteknivar har stora grupper han-kineser i dag dragit fram på gatorna i regionhuvudstaden Urumqi. Och det är hämnd som utkrävs, efter två dagars oroligheter där det rapporterats om övervägande uigurisk våld mot han-kineser.

– De attackerade oss, nu är det vår tur att attackera dem, säger en han-kines till Reuters.

Uiguriska affärer och bostäder har slagits sönder och människor har misshandlats, enligt nyhetsbyrån.

Också uigurerna har fortsatt att demonstrera.

Hundratals uiguriska kvinnor, många äldre ropade, viftade med identifikationskort, och krävde att deras män och söner som gripits av säkerhetsstyrkorna ska friges.

Också yngre män från den uiguriska folkgruppen har enligt nyhetsbyrån AP legat bakom våldsamheter och misshandlat han-kineser som kommit i deras väg.

Kinesiska säkerhetsstyrkor har svarat med tårgas för att skingra massorna och de regionala myndigheterna har utfärdat utegångsförbud tills imorgon bitti, lokal tid.

Hittills har minst 156 människor rapporterats döda, enligt kinesiska myndigheter.

Sammanstötningar mellan uigurer och kinesiska myndigheter har förekommit tidigare, men inte den här omfattningen, säger Sveriges Radios korrespondent i Kina Hannah Sahlberg.

– Det är mycket allvarligt. Det är många, många döda. Så här allvarligt har det inte varit på flera år, på ett par decennier. Det har förekommit massakrer och sammanstötningar mellan uigurer och kinesisk polis och militär förut i Xinjiang, men det här är väldigt höga dödstal och det finns risk att det sprider sig till andra områden i Xinjiang.

Tomas Johansson
tomas.johansson@sr.se