Elitism avspeglas i indonesiskt val

I dag är det presidentval i Sydostasiens största ekonomi, ö-nationen Indonesien. De folkliga kandidaterna lyser med sin frånvaro, valet står i stället mellan tre kandidater från den politiska, ekonomiska och militära eliten.

– Det är inte några kandidater som har vuxit fram underifrån utan det är Indonesiens elitistiska politik som avspeglas, säger Olle Thörnquist, professor i statskunskap vid universitetet i Oslo.

– Huvudkandidaten är den sittande presidenten Susilo Bambang Yudhoyono som har haft en framgångsrik period här och har stått för en slags konservativ, försiktig och förhandlingsinriktad politik med inriktning på "rule of law", det vill säga att det ska styras med lag och att man ska försöka bli av med så mycket som möjligt av korruption.

– Sedan är det en kandidat som representerar det som kallas "business community", affärssamhället, som har rötter i den gamla regimen, Suhartoregimen. Han heter Jusuf Kalla och är nuvarande vice president. Sedan är det Megawati Sukarnoputri, dotter till den förre populistiske presidenten.

Enligt opinionsmätningar kommer president Susilo Bambang Yudhoyono att få flest röster i dagens val. Får han över 50 procent av rösterna blir han omvald direkt och kan fortsätta sitt reformarbete och kampen mot den utbredda korruptionen.

– Skulle det bli så att han vinner redan i första omgången så är det en betydande stabilitet som markeras i Indonesien. Landet har på tio år gått från att vara ett oerhört diktatoriskt land till att bli Sydostasiens minst diktatoriska land, säger Olle Thörnquist.

Sedan Yudhoyono blev president 2004 har det i stort sett varit ett politiskt lugn i landet. Ö-nationen kallas i dag världens tredje största demokrati.

Men trots att indoneserna är mycket engagerade i presidentvalet ska ordet demokrati i dagens Indonesien tas med en nypa salt, menar Olle Thörnquist.

– Å ena sidan så är det en förhållandevis stabil demokrati. Å andra sidan så är det inte en demokrati som går på djupet. De flesta människors drömmar och förhoppningar om demokratin har inte förverkligats. Det är en gediget elitdominerad demokrati.

Anja Sahlberg
anja.sahlberg@sr.se