Begränsad oro efter dollarras

Det kraftiga fallet för dollarn fick igår börskurserna i USA att backa, men än så länge tycks valutaoron på den amerikanska marknaden vara begränsad, rapporterar vår New York-korrespondent.
Den försvagade dollarn fick direkta konsekvenser för aktiehandeln igår - Dow Jones sjönk med 1,1 procent och Nasdaq backade med 1,6 procent - vissa på marknaden oroar sig för att valutaförändringen - om den håller i sig - kommer att leda till att utländska investerare flyr från amerikanska aktier. Men andra bedömare menar att gårdagens nedgång lika mycket har att göra med att börskurserna den senaste tiden stigit kraftigt och nu egentligen är övervärderade - och de anser att dollarfallet bara tas som orsak för att hämta hem vinster - och att aktiehandeln snabbt kommer att stabiliseras. Några starkare reaktioner har dock inte hörts, som vanligt välkomnas en svagare dollar av vissa amerikanska exportföretag, inte minst de som konkurrerar med japanska bolag, eftersom det är just mot den japanska valutan, yenen, som dollarfallet är tydligast. Samtidigt säger USAs finansminister John Snow i en kort kommentar att den amerikanska regeringen håller fast vid sin politik om att dollarn ska vara stark, men några åtgärder från Bushregeringen eller centralbanken för att motverka försvagningen väntas inte just nu. Dollarfallet har ju pågått hela året, med vissa återhämtningar, och valutabedömare här i USA som uttalat sig det senaste dygnet tycks vara oense om hur mycket till den kan tänkas tappa i värde, men eniga om att det ännu inte är någon kris för dollarn.
Anders Ask, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".