Obamas besök i Ryssland

Inlindad kritik mot rysk politik

President Barack Obamas besök i Moskva fortsätter. Efter gårdagens långa överläggningar med president Dmitrij Medvedev har den amerikanske presidenten i dag vänt sig till Rysslands vanliga medborgare.

Obama framträdde inför studenter på Moskvas handelshögskola med budskapet att USA och Ryssland har stora möjligheter att samarbeta nära, bara man gör sig fri från gammalt tänkande från det kalla kriget. Men lätt inlindat kom han också med kritik mot de senaste årens ryska politik.

– Alla länder har rätt till säkra gränser och att själva få välja utrikespolitisk inriktning och det gäller även Ukraina och Georgien, sa han.

Talet har liknats vid Obamas framträdande i Kairo, där han vände sig till den muslimska världen. Men den här gången visades inte talet i någon stor tv-kanal. 

Obama fortsatte med klarspråk senare när han framträdde inför affärsmän. Han sa i praktiken att det behövs ett bättre rättsväsende i Ryssland om det ska bli några utländska investeringar. På hans dagordning i dag står också att möta representanter för oppositionen i Ryssland. En av dem är förre schackvärldsmästaren Garri Kasparov.

– Det faktum att Obama tar emot oss visar att han till skillnad från president Bush är beredd att samtala med det ryska samhället och inte bara med Kreml, sa Kasparov tidigare till Ekot.

Den viktigaste frågan att ta upp, sa han, är vad oppositionen anser är politiska fångar i Ryssland, framförallt vänsteraktivister.

Tidigare i dag träffade Obama också premiärminister Vladimir Putin, som många fortfarande ser som den främste makthavaren. Putin sa att Ryssland hoppas att med Obama som president ska förbindelserna förbättras.

Sten Sjöström, Moskva
sten.sjostrom@sr.se