Spanien säger nej till patientrörlighet

EU-förslaget om sjukvård över gränser underkänns av Spanien. Det beskedet gav den spanska hälsoministern Trinidad Jiménez vid ministermötet i Jönköping i dag.

– Vi är mot förslaget. Det är inte bra vare sig för rättsäkerhet eller medicinsk behandling, säger Trinidad Jiménez till Ekot. Hon anser att förhandsbesked är helt nödvändigt så att en doktor kan tala om för patienten vad det handlar om. Dessutom, säger hon, ska inte sjukvård behandlas som vilken tjänst som helst på marknaden.

Mötets ordförande, socialminister Göran Hägglund, sa att Spanien varit enda land som sagt blankt nej och att nu måste politikerna agera.

– Vill vi som politiker vara med och avgöra det här, då är det vi som ska ta stegen och utforma regelverket. Annars kommer det här att kontinuerligt bli föremål för prövning i domstolen.

Spanien är ju ändå det land som tar över ordförandeskapet efter Sverige. Skapar inte det väldiga problem då, för att lösa den här frågan?

– Det här är ett majoritetsbeslut och det innebär ju att är man inte med och beslutar så kan andra besluta, säger Göran Hägglund.

Och EU-kommissionären Andrea Vassiliou berättade att hon under mötet frågat Spanien om det verkligen var så att Spanien ville hamna i EG-domstolen.

Behandlingen av frågan om patientrörlighet fortsätter nu under svenskt ordförandeskap. Men det land som med majoriteten mot sig nästa år ska slutföra ärendet är Spanien.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se