Liberias president kan tvingas avgå

Liberias president Ellen Johnson-Sirleaf kan tvingas att avgå efter att landets sanningskommission i en svenskstödd rapport anklagar henne för att ha stöttat den förre rebelledaren Charles Taylor under inbördeskriget, då runt 250 000 människor dödades.

Anders Östman, Sidas biståndschef i Monrovia säger att det är förvånande att presidenten pekas ut.

Förvånande tycker också Ellen Johnson-Sirleaf att det är att hon står med på sanningskommissionens svarta lista, mer än så har hon inte kommenterat rapporten.

Ellen Johnson-Sirleaf blev Afrikas första kvinnliga folkvalda president 2005. Hon har hyllats internationellt för att ha förändrat landet radikalt till det bättre. Men nu kan hon tvingas lämna politiken för 30 år framöver på grund av sin inblandning i det blodiga inbördeskriget.

– Vad hon påstås i rapporten att ha gjort sig skyldig till är att hon har stött och finansierat stora delar av fraktioner som låg bakom kriget. Det var framförallt Charles Taylor.

Det är nu upp till landets parlament, där oppositionen har en majoritet, att besluta om man vill anta kommissionens förslag på sanktioner.

Svenska Sida har stöttat Liberias sanningskommission med experthjälp och sju miljoner kronor för att garantera att försoningsprocessen skulle få ha sin gång.

– Varför Sverige och Sida stödde det här det var för att vi tyckte att det var viktigt att den här fick genomföra sitt arbete. Den hade en hel del problem när den startade 2006. Det är en konsekvens av det också att man måste vidmakthålla den principen att ingen står över lagen och det gäller även presidenten, säger Anders Östman.

Anja Sahlberg
anja.sahlberg@sr.se