Nytt försök att trygga rättssäkerheten i EU

Personer som misstänks för brott ska garanteras rätt till gratis tolk och översättning av dokument. Det kommer EU-kommissionen att föreslå i dag i ett försök att blåsa nytt liv förhandlingarna om rättssäkerhetsgarantier inom EU, en fråga som Sverige vill prioritera under det svenska ordförandeskapet i EU i höst.

Det är på svenskt initiativ som EU-kommissionen nu gör ett sista försök att åter lyfta frågan om bindande rättsäkerhetsgarantier inom EU. Förhandlingarna avbröts förra året sedan sex av EU:s medlemsländer vägrade skriva under.

Men i dag presenterar alltså EU-kommissionen ett nytt nedbantat förslag. Det omfattar rätten till gratis tolk och översättning, däremot är rätten till advokat och fri rättshjälp som tidigare fanns med, nu borttagna.

Men Anne Ramberg, generalsekreterare för Svenska advokatsamfundet välkomnar ändå initiativet, det är ett första steg, säger hon.

– Det är sorgligt att man inte lyckats komma överens men då får man välja och ta det lite steg för steg för att i alla fall uppnå några förbättringar.

Trots att samtliga EU-länder skrivit under Europakonventionen om mänskliga rättigheter så saknar brottsmisstänkta fortfarande de mest grundläggande rättigheter, det visar en kartläggning som gjorts av Maastrichtuniversitetet i Nederländerna, där professor Taru Spronken är projektledare.

– I flera EU-länder får brottsmisstänkta inte ha advokat närvarande vid polisförhör, och i många länder måste man själv betala för advokat, säger professor Spronken.

I Sverige blev fallet med Calle Jonson, som utlämnades till Grekland, uppmärksammat för några år sen. Calle Jonson fick själv betala för både advokat och tolk.

Hittills i år har drygt 60 svenskar utlämnats till andra EU-länder misstänkta för grova brott. EU:s straffrättsliga samarbete bygger på att EU-länderna kan lita på varandras rättsystem, och professor Taru Spronken är därför glad att Sverige nu vill fortsätta driva frågan.

– Jag trodde den var död, säger hon.

Susanne Palme
susanne.palme@sr.se