SYDAFRIKA

Strejker hotar försena VM-arenor

Den 11 juni nästa år ska Sydafrika stå värd för fotbolls-VM. Tyskarna fick mycket beröm för sitt lyckade arrangemang förra gången. Lika lätt verkar det inte gå för sydafrikanerna och nu riskerar strejker att kraftigt försena iordningställandet av de fotbollsarenor som behövs.

För första gången ska ett afrikanskt land stå värd för ett fotbolls-VM. Många är skeptiska. Brottsligheten är hög och kommunikationerna dåliga. Dessutom kommer det vara ganska kallt under den sydafrikanska vintern. Det kan bli ner mot noll grader, då matcherna spelas.

Nu hotar 70 000 byggnadsarbetare med att gå ut i strejk om de inte får en löneökning med 13 procent. Därmed stoppas färdigställandet av de tio fotbollsarenor som måste stå klara i december i år om Sydafrika ska kunna stå värd för fotbolls-VM nästa år.

Men Svenska fotbollförbundets ordförande Lars Åke Lagrell har förståelse för arbetarnas agerande.

– Jag tror att det ligger i sakens natur att människor som tycker att de har en dålig lön utnyttjar en pressad situation av det här slaget.

VM har stor symbolisk betydelse både för Sydafrika och för Afrika i stort. Om Sydafrika inte skulle bli färdigt i tid står andra mer erfarna arrangörsländer beredda att ta över.

Det vore en stor prestigeförlust även för fotbollens världsorganisation Fifa. Men ivern att bli färdig kommer inte att leda till fuskbyggen, tror Lars Åke Lagrell.

– Jag tror inte att några av de krav som är vitala för ett arrangemang ändras på något sätt för att det är en världsdel som inte tidigare har haft något stort mästerskap.

Kristoffer Lieng
kristoffer.lieng@sr.se