Sverige inleder ny insats mot pirater

Regeringen har beslutat att inleda en ny svensk marin insats utanför Somalias kust. Målet är att Sverige, med hjälp av det stora svenska krigsfartyget HMS Carlskrona, även ska kunna fungera som högkvarter för hela EU-insatsen.

Försvarsminister Sten Tolgfors, tycker att insatsen är en viktig markering.

– Sverige är ordförandeland i EU och som sådant förväntas det att vi, inte bara deltar i de insatser som EU gör utan också tar ett betydande ansvar för dem.

Från början var det tänkt att EU-insatsen Operation Atalanta skulle avslutas i december. Men för några veckor sedan beslöt EU:s rådsmöte att förlänga insatsen eftersom man ansåg att hotet från pirater längs med Somalias kust kommer att fortsätta vara allvarligt.

Och nu har alltså den svenska regeringen bett försvaret att förbereda sig inför den nya insatsen, som ska pågå i fyra månader under nästa år. Omkring 145 personer ska rekryteras och utbildas.

Sveriges största krigsfartyg HMS Carlskrona ska skickas ned och enligt Försvarsmaktens presschef, Roger Magnegård, kommer fartyget att vara till stor nytta.

– Det är betydligt större än de korvetter och trossar som vi nu har nere. Fartyget kan röra sig utanför hela Somalias kust och inte bara vara begränsad till Adenviken.

I dag kapades ett turkiskt fartyg av pirater utanför Somalias kust. Ombord fartyget finns 23 personer, uppger nyhetsbyrån Reuters.

Kapningen var oväntad, eftersom det är mycket svåra väderförhållanden i området just nu och attackerna därför minskat den senaste tiden.

Just nu är minst tio fartyg kapade av pirater i Adenbukten och Indiska oceanen. Ombord finns omkring 180 besättningsmän som piraterna håller som gisslan.

Den svenska insatsen beräknas kosta 211 miljoner kronor, en utgift som försvarsministern tycker att Sverige har råd med.

– Absolut har vi det, den här regeringen har faktiskt fördubblat budgeten för internationella fredsinsatser.

Andrea Hökerberg
andrea.hokerberg@sr.se