Svensk vård exporteras till u-länder

Statens riskkapitalbolag Swedfund vill lägga en stor del av sina pengar på privata företag som ska exportera svensk vård. Ekot har i veckan berättat hur de stora svenska landstingen satsar hårt på att exportera sin vård, men även staten vill satsa.

Swedfund investerade förra året sammanlagt över 1,9 miljarder på satsningar i utvecklingsländer och det vill man fortsätta med. 

 – Svensk vård har ett väldigt gott rykte runt omkring i världen. Dessutom finns det, i det svenska vårdsystemet, väldigt många invandrarläkare, läkare som kommer från de marknader som i dag växer, och har erfarenhet av det svenska systemet, säger Björn Blomberg, som är vd vid Swedfund.

Swedfund tror att det går att göra en riktigt stor exportnäring av detta om det kombineras.

– Vi är villiga att satsa en ganska stor andel av våra resurser på det här, säger Björn Blomberg.

Swedfund är ett statligt riskkapitalbolag som ska hjälpa och investera i företag som vill etablera sig i utvecklingsländer.

Förra året hade bolaget kontrakt på åtaganden för över 1,9 miljarder, och man fick ytterligare 600 miljoner till fler investeringar, för det här är en form av bistånd som regeringen prioriterar.

Nu vill Swedfund satsa på mer svensk vårdexport. 2006 investerade man i ett nytt hjärt- och kärlsjukhus i Etiopien, tillsammans med en svensketiopisk läkare, och just nu byggs en ny ögonklinik upp i Erbil i Irak, tillsammans med tre svenskirakiska läkare.

Och Swedfund satsar gärna ännu mer.

I dagarna stod det klart att man blir delägare i en helt ny vårdkoncern, tillsammans med det svenska medicinteknikföretaget Elekta. Global Medical Investment heter företaget som ska bygga och driva cancerkliniker på en rad platser, i både Afrika, Sydamerika och Asien.

Elekta har länge hört till de ledande när det gäller utveckling av strålknivar för cancerbehandling.

Med åren har man utvecklat hela vårdsystem, och nu vill man ta nästa steg, med helt egna cancerkliniker. Första spadtaget till den gemensamma satsningen tas i höst, i Accra i Ghana.

– Det vi erbjuder är väldigt kostnadseffektiv vård för mycket allvarliga sjukdomsstillstånd, och det tror jag har väldigt stor framtid. Det har vi sett under de senaste åren, vi har ju vuxit väldigt starkt. Och det här att etablera oss i utvecklingsländer har varit på vår radarskärm under flera år, men det är först nu vi är mogna att göra det, säger Thomas Puusepp som är vd för Elekta.

Enligt Elektas bedömningar är behovet av cancervård i princip obegränsat.

– Bara i Ghana finns det 55 000 nya cancerfall per år. Det här kan bli en väldigt viktig business för oss i framtiden, säger Tomas Puusepp, vd för Elekta.

Susan Ritzén
susan.ritzen@sr.se