Lösning kan närma sig i Honduras

Mötet mellan Honduras avsatte president Manuel Zelaya och USA:s utrikesminister Hillary Clinton tycks ha lett till ett genombrott i sökandet efter en lösning på konflikten i Honduras.

Både Manuel Zelaya och kuppresidenten Ricardo Micheletti, har accepterat Hillary Clintons förslag att Costa Ricas president, nobelpristagaren Oscar Arias, ska medla mellan dem.

På gatorna i Tegucigalpa fortsatte demonstrationerna, dock utan våld.

Sedan kuppen skedde har Manuel Zelayas hustru, Xiomara hållit sig gömd, men i går framträdde hon för första gången offentligt när hon deltog i en stor oppositionsdemonstration.

Hennes budskap till demonstranter var att förhandlingar är nödvändiga. Det enda som inte är förhandlingsbart, sa hon, är att president Zelaya måste komma tillbaka och återinsättas på sin post.

– Vi vill ha tillbaka Mel, ropade demonstranter till svar.

Mel är Zelayas smeknamn, som alla använder. Samtidigt, på torget i centrala Tegucigalpa, hade en stor grupp anhängare till kuppen samlats, och de slagord de ropade var raka motsatsen.

Nästan alla Zelayas motståndare var klädda i vita T-skjortor, med ordet paz, fred, tryckt på bröstet.

Medan Zelayas återkomst är en förutsättning för fred enligt hans anhängare, så är det tvärtom för hans motståndare.

29-åriga Chinea Orellana säger att om Zelaya kommer tillbaka kommer hon att låsa in sig med sin familj och be för alla dem som då kommer att förlora sina liv.

På invändningen att de enda liv som förlorats hittills är just för att Zelaya inte får komma tillbaka, så skakar hon på huvudet och säger att det kommer att bli värre.

De olika världar som människorna i de två demonstrationerna lever i var nästan fysiskt påtaglig.

I den betydligt större demonstrationen till stöd för Zelaya var det mest, om än inte enbart, fattiga människor. I motståndardemonstrationen var det välutbildad och välklädd medelklass som dominerade.

Alla säger att de vill ha fred, men hur det ska ske, där går meningarna isär.

Det är ingen lätt uppgift medlaren Oscar Arias har när förhandlingarna inleds på torsdag.

Lars Palmgren, Tegucigalpa
lars.palmgren@sr.se