Kinas president lämnar G8-mötet

Uppdaterad: 08:48
Kinesiska säkerhetsstyrkor har idag mobiliserat ytterligare i regionhuvudstaden i Xinjang för hindra sammanstötningarna mellan uigurer och han-kineser. Med anledning av läget har Kinas president lämnat Italien där det var meningen att han skulle delta i G8-mötet.

Enligt en AFP-reporter på plats i Urumqi har de tungt beväpnade soldaterna bildat en kedja längs ett uiguriskt område i Urumqi. Hundratals uigurer, beväpnade med käppar, rör och stenar, står uppradade framför regeringstrupperna och protesterar mot att de isolerat en del av staden.

AFP:s reporter i Xinjiang rapporterar att hatet mellan de båda folkgrupperna gror och att rädslan för att nya våldsamheter ska blossa upp är stor.

De blodiga sammanstötningarna mellan uigurer, han-kineser och kravallpolis i Urumqi har krävt minst 156 dödsoffer sedan i söndags och skadat ett tusental människor. Dessutom uppger polisen att de gripit nära 1 500 personer.

På grund av de senaste dagarnas extremt spända läge i Xinjiang-regionen förkortar president Hu Jintao sin vistelse i Italien. Han åkte hem i natt och missar därmed toppmötet med G8-länderna som italienarna står värd för den här veckan. Kina företräds i stället av landets biträdande utrikesminister, rapporterar nyhetsbyrån Nya Kina.

Reaktioner på de senaste dagarnas oroligheter i Xinjiang-regionen har kommit från flera håll. FN manar både uigurer och han-kineser och kinesiska myndigheter till lugn för att inte våldet ska trappas upp ytterligare. Från muslimskt håll har missnöje uttryckts mot att kinesiska styrkor brukat oproportionerligt mycket våld.

Anja Sahlberg
anja.sahlberg@sr.se