Jakten på Anna Lindhs mördare fortsätter i tysthet

Vad som händer i jakten på utrikesminister Anna Lindhs mördare är höljt i dunkel. Polisen har gått från en stor öppenhet i förra veckan, med två dagliga presskonferenser, till att nu inte berätta någonting.
Det här svaret är det man möter när man ringer till Stockholmspolisens presstalesman Lars Grönskog. – Vi har ingen information att lämna till allmänheten om var vi står i utredningsarbetet, vilka framgångar vi har, inte heller vilka motgångar, om det finns sådana. Arbetet fortsätter på bred bas. I den mån vi får något som vi kan informera om så kommer vi att kalla till presskonferens. säger Lars Grönskog. Polis och åklagare sa i början av utredningsarbetet att de skulle hålla mesta möjliga öppenhet mot media för att allmänheten skulle få veta hur arbetet fortskred. Men efter det att den gripne mannen häktades, skäligen misstänkt för mordet i fredags, har polis och åklagare lagt locket på. Lars Grönskog förklarar förändringen så här. – Vi går in i en ny fas. Det arbete som pågår är sedvanligt polisiärt utredningsarbete i en sådan här situation. Där är det ju tyvärr så att mycket av det arbete som pågår inte kan redovisas av hänsyn till den förundersökningssekretess som då alltid gäller i sådana här ärenden. Inga förhör är planerade med den häktade mannen förrän tidigast på torsdag. Senast på fredag måste åklagaren lägga fram en starkare bevisning för att få mannen fortsatt häktad.
Margita Boström margita.bostrom@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".