Skadeståndskrav för uteblivna elleveranser

Konsumentombudsmannen, KO, lämnar nu över en anmälan mot elbolaget Kraftkommission till Allmänna reklammationsnämnden. KO, kräver att Kraftkommission betalar skadestånd till sina kunder för uteblivna leveranser av el tidigare i december förra året.
– För det första kommer vi att läsa igenom anmälan. Den kommer jag i samråd antingen med nämndens ordförande eller vice ordförande att börja handlägga ärendet. Et betyder att det är aktuellt först är att skicka över alla handlingar till Kraftkommissionen för yttrande. Hur lån tid tar det innan kunderna har ett besked? – Det är alldeles för tidigt att säga. Normal handläggningstid i Allmänna reklamationsnämnden är sex månader, enligt Anna Maria Porsola, som är jurist och enhetschef för bostadsfrågor på ARN. Det var i morse Ekot berättade att Konsumentverket går till ARN och begär att krisdrabbade elbolaget Kraftkommission betalar skadestånd till sina före detta kunder. Bolaget fick ekonomiska problem och ställde in sina elleveranser i december förra året. Om Kraftkommission bestrider Konsumentombudsmannens förslag om skadeståndets utformning kan ärendet bli långdraget. Kommer ARN och Konsumentombudsmannen inte överens med Kraftkommission kommer ARN att fatta beslut i ärendet. Sedan är det upp till Kraftkommission om man vill rätta sig efter detta eller ej, eftersom det inte finns någon formell skyldighet att följa ARN:s rekommendation. Skulle Kraftkommission gå i konkurs kommer det förmodligen att bli svårt för bolagets kunder att få ersättning. Nämnden beslut är rekommendationer. Det betyder att vare sig någon part eller nämnden kan tvinga motparten att följa nämndens beslut.
Marcus Ålsnäs marcus.alsnas@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".