Iran minskar samarbete om inspektioner

Iran tänker inte samarbeta med internationella atomenergiorganet IAEA, åtminstone inte i den omfattning som landet tidigare har lovat. Det överraskande beskedet kom idag från Teheran och förvånar IAEA.
Så sent som för en vecka sedan förklarade diplomaten Ali Akbar Salehi som är Irans representant i IAEA:s styrelse att hans land fullt ut kommer att samarbeta med atomenergiorganet för att undanröja varje tvivel om att Iran har ett hemligt kärnkraftsprogram. Beskedet var mycket lugnande för FN-organet men nu kommer andra tongångar från samme Ali Akbar Salehi, nu heter det att Iran bokstavstroget ska följa gällande bestämmelser men inte mer. Det betyder bland annat att de oanmälda inspektioner som Iran tidigare gått med på inte kommer att accepteras. De medarbetare på IAEA här i Wien som jag talat med uttrycker både oro och förvåning över uttalandet. Förhoppningsvis, heter det, är uttalandet från Teheran enbart avsett för att lugna den inhemska opinion som anser att IAEA är USA:s förlängda arm. Det enda positiva i den här historien är att IAEA inte fått något officiellt besked om den överraskande kursändringen. Vad som är retorik och realpolitik kan visa sig redan till helgen på hur inspektionsteamet från IAEA blir emottaget. Teamet reser ner till det muslimska landet för att utröna om Irans kärnkraftsprogram också har militära komponenter.
Kjell Albin Abrahamson, Wien kjell_albin.abrahamson@sr.se
.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".