Oenighet om nytt partiprogram för vänsterpartiet

På tisdagen presenterade vänsterpartiet ett nytt förslag till partiprogram, men det är en oenig programkommission som lägger fram programförslaget, och den största orsaken är frågan om partiet fortfarande, i klartext, ska kräva ett utträde ur EU eller inte.
– Det är viktigt att vänsterpartiets politik är tydlig och den meningen förtydligar politiken i partiprogrammet, säger ungdomsförbundet ordförande Ali Esbati. I det nya förslaget till partiprogram finns inte längre skrivningen ”vänsterpartiet arbetar för ett svenskt utträde ur EU”. Kravet om utträde ildras till att ett utträde kan vara ett led i en demokratisk process. Förutom Ali Esbati är det ytterligare två i programkommissionen som kräver ett utträde ur EU i klartext. Men för en av programförfattarna, Alice Åström, skulle ett krav på utträde snarare vara ett hinder i arbetet att förbättra EU. – Ett krav på utträde kan snarare uppfattas som om vi inte är aktiva och delaktiga i den processen. Det kan skymma det politiska arbetet, jag tycker att det politiska arbetet är viktigare, men vi säger ju också att i det här arbetet kan också ett utträde vara ett led i den processen. Förutom EU-frågan skapar och klass- och könsfrågan debatt. Det finns en reservation mot hur feminismen i förslaget beskrivs. ”Den kunde vara skarpare formulerad och det finns en risk att vänsterpartiet återigen låter klasskampen vara överordnad könskampen”. Något som majoriteten av kommittén håller med om.
Mari Forssblad mari.forssblad@sr.se
Cecilia Roos cecilia.roos@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".