Ingvar Carlsson ger ut memoarbok

Den här veckan kommer Ingvar Carlsson med en memoarbok om åren som Sveriges statsminister. I boken ger Carlsson en annan bild än den gängse om varför Kjell-Olof Feldt i februari 1990 under dramatiska former avgick som finansminister ur den socialdemokratiska regeringen. Den etablerade bilden är att Feldt lämnade regeringen för att han inte fick stöd för den nödvändiga ekonomiska politiken men den bilden är en myt hävdar Ingvar Carlsson.
– Fäller de fem oppositionspartierna gemensamt de socialdemokratiska så kommer, herr talman regeringen att avgå, sa Ingvar Carlsson när han var statsminister för 13 år sedan. – Det är ju ingen hemlighet att en finansminister i varje regering driver en del frågor som han inte får gehör för, sa den då avgående finansministern Kjell-Olof Feldt. Så lät det för 13 år sedan när det var stoppaket och regeringskris och en finansminister som lämnade. Nu hävdar Ingvar Carlsson att motivet till Feldts hastiga avgång inte är det som angivits tidigare. Han hävdar att det inte är såsom det förmedlades av medierna då och som underblåstes av finansministern själv det vill säga att Feldt inte fick som han ville. – Det var att Kjell-Olof Feldt som finansminister förhindrades av mig att driva den ekonomiska politik som de önskade och att de hade ett stort krispaket som jag stoppade. Det är bara det att jag aldrig sett det krispaketet, säger fd statsminister Ingvar Carlsson. I sin nya memoarbok ”Så tänkte jag” prisar Ingvar Carlsson sin finansminister för dennes insatser för att sanera budgetunderskotten. Men de sista åren var Feldt, enligt Carlsson, trött och utled på att sitta i regeringen. Ett problem var att han aldrig riktigt ville ta ansvar för att avregleringen av kreditmarknaden gått snett. Självkritiskt skriver Carlsson att det största misstaget han gjorde under sina sju år som statsminister var att han inte ingrep emot bankernas köpfest. – Här vräktes det ju faktiskt ut lån för konsumtion och det finns i det läget ett mycket radikalt medel. Det hade varit att släppa den fasta växelkursen och höja räntan mycket kraftigt. Nu kom den flytande växelkursen först 1992 efter den berömda valutakrisen med 500 procents ränta. Idén om rörlig växelkurs och en chockhöjd ränta för att dämpa 80-talets köpfest den har Ingvar Carlsson lånat från en artikel av den tidigare riksbankschefen Lars Wolin. På senare tid en av nej till eurons förgrundsfigurer.
Björn Elmbrandt
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".