Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tillsyn av livvaktsföretag faller mellan stolarna

Ekot har tidigare berättat om företag som erbjuder beväpnade livvakter till hotade personer. Bolag som struntar i att söka tillstånd kan helt öppet fortsätta sin olagliga verksamhet i flera år. Det här beror på att varken polisen eller Länsstyrelsen tar sitt ansvar för att stoppa olagliga livvaktsföretag.
Lars Sundgren arbetar med tillståndsgivning på Länsstyrelsen i Skåne. – Vi har ju inga möjligheter att ute på fältet söka upp om det är någon som utför det. Det är ju bara när vi får signaler utifrån att någon känner till att det förekommer. Länsstyrelsen prövar med hjälp av Rikspolisstyrelsen ansökningar från bevakningsföretag genom att till exempel kontrollera om de anställda är dömda för allvarliga brott. Lars Sundgren säger att brott mot bevakningslagen är polisen sak att utreda. Därför ser han också en risk att det blir oklart vem som egentligen har ansvar för såna här ärenden. Den bilden bekräftas av Dan Granvik, kriminalkommissarie på Skånepolisen. – Det ligger ju på polisen om det kommer in en anmälan. Om vi inte får in en anmälan så får vi ju ingen kännedom om att det förekommer. Vi kan ju inte agera förrän vi har någon anmälan till grund. Ägaren till ett Skåneföretag som Ekot varit i kontakt med är tidigare dömd för allvarliga brott men driver ändå livvaktsverksamhet. Hans brottslighet är känd både av polisen och Länsstyrelsen. Vi återger här hur samtalet mellan Ekots reporter och mannen lät. – Om han inte uppträder mot dig som du vill och vi vill, måste vi göra en liten jordbävning för honom för att han ska känna vad det innebär. Vad gör ni då? – Jag vill inte gå in på detaljer för jag vet inte vem som är på andra sidan tråden. Nej, jag förstår. – Du vet eftersom vi ska skydda dig så har vi inte tid att leka.
Henrik Sannesson och Bo-Göran Bodin henrik.sannesson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".