Direkt från Urumqi:

"Läget är extremt spänt"

Kinas president Hu Jintao lämnade i natt Italien och G8-mötet för att hantera den pågående krisen i Kinas nordvästra region Xinjiang. AFP:s korrespondent rapporterar för Ekot hur uigurer jagas och misshandlas av uppretade hankineser.

Tusentals kinesiska soldater har i dag mobiliserats i regionens huvudstad Ürümqi, men trots det har inte myndigheterna lyckats återställa ordningen. Nyhetsbyrån AFP:s korrespondent Dan Martin som befinner sig på Ürümqis gator rapporterar till Sveriges Radio om vad han ser.

– Läget är extremt spänt. Attacker förekommer varje timme i olika delar av staden. Nyss såg jag hundratals hankineser jaga tre uigurer nedför gatan. En av uigurerna fångades och överöstes med sparkar i en minut innan polisen hann dit, berättar AFP:s korrespondent Dan Martin.

– En annan uigur jagades in i en gränd av hundratals hankineser. Jag såg inte vad som hände med honom, men hörde skottlossning. Två hankineser greps av polisen, men fritogs därefter av massorna. Det är kaotiskt och myndigheterna har svårt att kontrollera situationen.

Där Dan Martin befinner sig i Urumqi är det hankineser som drar fram i massor och letar efter uigurer. Men han har också bevittnat sammandrabbningar mellan uigurer och polis. Uigurerna hävdar att polisen i går kväll släppte in hundratals hankineser i uiguriska kvarter och att flera uigurer dödades. Men det är ännu obekräftade uppgifter, säger Dan Martin.

Uigurerna var mycket upprörda och kastade sten mot polisen, som till slut drog sina vapen. Överallt verkar våldsamheter blossa upp, rapporterade AFP:s korrespondent Dan Martin till Sveriges Radio.

Tomas Johansson
tomas.johansson@sr.se

Fakta: Xinjiang

Xinjiang är en glest befolkad, självstyrande region i nordvästra Kina. Området är nästan fyra gånger så stort som Sverige, en sjättedel av Kinas yta. 

Regionen har stora oljereserver och är Kinas främsta producent av naturgas.

Av regionens totalt cirka 20 miljoner invånare är omkring hälften uigurer, en huvudsakligen muslimsk folkgrupp som talar ett turkiskt språk.

Genom stark inflyttning på senare år har andelen han-kineser emellertid ökat kraftigt, från 6 procent av invånarna 1949 till närmare 40 procent i dag.

Huvudort är Ürümqi, med cirka 2,5 miljoner invånare. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.