Försvarsdepartementet stöder FMV-order

Efter den omdiskuterade upphandlingen av ett hundratal stridsfordon får i dag BAE Systems Hägglunds i Örnsköldsvik besök av Försvarsdepartementet.

Hägglunds förlorade försvarsordern mot finska Patria och har därefter varslat över 300 anställda i Örnsköldsvik om uppsägning.

– Det är naturligtvis alltid väldigt tråkigt med varsel. Jag har stor respekt för hur det drabbar de anställda och deras familjer. Samtidigt är det här en process och Försvarets Materielverk har gjort en upphandling. Det är ju väldigt viktigt att den görs på ett korrekt sätt och där försvarsmaktens operativa behov ytterst ska vara styrande. Där har både pris och prestanda en väldigt stor betydelse, säger Håkan Jevrell, statssekreterare på Försvarsdepartementet.

Håkan Jevrells besök på Hägglunds i Örnsköldsvik sker nu efter två veckor med kraftiga reaktioner på beslutet av Försvarets Materielverk, FMV, att beställa 113 militärfordon från finska Patria.

Sedan beslutet den 25 juni har Hägglunds varslat 320 personer och dessutom anmält upphandlingen av militärfordon till länsrätten, som nu ska pröva om FMV har brutit mot lagen om offentlig upphandling.

Så sent som i går fick statsminister Fredrik Reinfeldt ett brev där Hägglunds ägare, BAE Systems, förklarade att de inte kommer investera i Sverige om Hägglunds går miste om försvarsordern.

– Nu har Försvarets Materielverk gjort en upphandling och den är föremål för en prövning i länsrätten. Jag har väl egentligen ingen anledning att kommentera det ytterligare än så, än att  vi välkomnar naturligtvis länsrättens prövning, säger Håkan Jevrell på Försvarsdepartementet.

Micael Kallin
micael.kallin@sr.se