Kvinnor hörs om misshandel av politiker

Vid rättegången om misshandeln av Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen och hans sambo, hörs i dag både Kinnunen och de tre kvinnor som åtalats för den grova misshandeln.

De första slagen kom från några personer iklädda svarta luvor berättade Martin Kinnunen för Södertörns tingsrätt i dag. Strax senare följs han och hans sambo efter av flera personer, som han kallar ligister, in till den tunnelbanestation i Stockholm där misshandeln sedan fortsatte på nationaldagsnatten i juni.

Åklagare Carl Asterius visade inledningsvis under sin sakframställan åtta ljudlösa filmupptagningar från övervakningskameror från platsen. Filmerna visar enligt åklagaren hur de tre tilltalade och två hittills okända gärningsmän följer efter Martin Kinnunen och hans sambo, som här syns ta emot sparkar från flera personer. Den misstänkta 25-åringen syns också hålla ett knogjärn i ena handen, enligt åklagaren.

Till höger i salen sitter de tre tilltalade kvinnorna mellan 20-25 år, som via sina advokater nekar till brott.

Enligt åklagarsidan har de kopplingar till extremvänstern och brottet ska de begått av politiska skäl. Kinnunen själv är övertygad om det och säger i dag att det hände på grund av hans politiska engagemang genom Sverigedemokraterna.

Det har varit fullsatt på åhörarläktaren bakom säkerhetssalens skyddsglas under rättegången. Med tanke på målets karaktär har en befaran varit att det skulle kunna uppstå oroligheter, men enligt uppgift är allt lugnt hittills.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se