Styrelseordförande fick miljontals kronor

Rederiet Gotlandsbolaget håller på tisdagen bolagsstämma i skuggan av mutåtalen, där ju bland annat en åtalad chef begick självmord sedan han erkänt. Gunnar Ek på aktiespararnas riksförbund säger till Sveriges Radio Gotland att han är mycket kritisk till att Gotlandsbolagets styrelseordförande Jan-Erik Nilsson fått två och en halv miljon kronor om året. En mycket hög ersättning jämfört med andra börsnoterade företag.
– Om man ser till de allra största bolagen vi har i Sverige, de som är noterade på mest-omsatta-listan, brukar en styrelsemedlem där ha en halv miljon, en ordförande kan gå upp mot någon miljon kronor i årsarvode. På bolagsstämman 2002, den förra ordinarie stämman, beslöt vi ägare om ett totalt arvode på 750 000 till hela styrelsen, säger Gunnar Ek. – Låt oss säga att ordförande har fått maximalt 250 000 av det arvodet, har han själv i praktiken beordrat vd att betala ut mer än 2 miljoner kronor till honom. Man får hoppas att detta är godkänt av styrelsen. Det är en väldigt hög ersättning och jag har lite svårt att se varför ersättningen ska vara så hög i detta bolag, säger Gunnar Ek, Aktiespararna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".