Johan Lönnroth skriver eget partiprogram

På tisdagen lade Vänsterpartiet fram ett förslag till nytt partiprogram. Samtidigt lägger Johan Lönnroth, tidigare vice ordförande för partiet och delaktig i programarbetet, fram ett eget förslag till partiprogram i protest. Han anser att Vänsterpartiets nya förslag är för omodernt.
– Det känns lite för gammaldags och det verkar som man stävat efter att se efter vad man kan behålla av den gamla analysen, snarare än att fråga sig vad är det som är framtiden, säger Johan Lönnroth. Johan Lönnroth anser att formuleringarna om klasskamp, om arbetarklass mot borgarklass, är förlegade och att vänsterpartiet i sitt förslag till nytt partiprogram missat att kapitalismen har förändrats dramatiskt de senaste decennierna. Lönnroth ser ny arbetarklass I dag äger en stor del av svenskarna aktier och metallarbetarna har hög kompetens som är viktig för de moderna företagen. Idag är det lågavlönade kvinnorna i offentlig sektor, invandrare och arbetslösa som är de mest förtryckta, inte den gamla sortens arbetarklass. Johan Lönnroth tycker också att det är fel att hålla sig kvar vid formuleringar som innebär att Sverige kan lämna EU, även om det gamla utträdeskravet inte längre finns med. Klassfrågan inte omodern Mats Einarsson, som är ordförande i programkommissionen och den som ligger bakom många av formuleringarna, håller inte med Johan Lönnroth. Han tror att många av de unga som söker sig till vänsterpartiet idag tycker att klassfrågan är viktig och absolut inte omodern. – Jag tycker inte vi har en gammaldags syn på klassamhället utan vi identifierar också de skillnader som skett i klasstrukturen, men samtidigt konstaterar vi att motsättningen mellan arbete och kapital finns fortfarande kvar, säger Mats Einarsson. Du förstår inte vad Johan Lönnroth menar? – Jag förstår vad han menar, men jag håller inte med honom, säger Mats Einarsson. – Jag tror att på längre sikt kommer inte vänstern att överleva om man inte kan formulera en konkret strategi för socialism som bygger på människornas egna kraft och vilja, inte någon drömd nationalstat, säger Johan Lönnroth, som lägger fram ett eget förslag till partiprogram samma dag som Vänsterpartiet presenterar sitt nya förslag till partiprogram.
Cecilia Roos cecilia.roos@sr.se
Mari Forssblad mari.forssblad@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".