Upploppen i Xinjiang:

"Situationen under kontroll"

I den oroliga Xinjiang-regionens huvudstad Ürümqi marscherar nu säkerhetsstyrkor på gatorna. Men uppgifterna om att våldsamheterna ska ha upphört går isär.

Kravallutrustad polis och militär i fyrkantsformationer ropar ramsor under marscherandet längs Ürümqis gator. Efter våldsamheter tidigare i dag, där mobbar från landets största etniska grupp hankineser attackerat minorietsgruppen uigurer, har nu myndigheterna lyckats åstadkomma, åtminstone ett tillfälligt lugn. Men spänningen är fortsatt hög, säger nyhetsbyrån AFP:s utsände Dan Martin.

Efter uigurers demonstrationer i söndags som urartade har tre dagars kravaller och sammanstötningar skett, med minst 156 dödsoffer.

Urumqis borgmästare uppger nu att situationen är under kontroll, men Dan Martin säger att det inte är helt korrekt. Våldsamheter blossar fortfarande upp och hans bild är att säkerhetsstyrkorna inte agerar tillräckligt resolut mot hankineser som attackerar uigurer som hämnd för tidigare uiguriska dåd.

Kinas president Hu Jintao lämnade idag G8-mötet i Italien för att hantera krisen i Xinjiangregionien. Sammandrabbningarna mellan uigurer och hankineser och även mellan de etniska grupperna och säkerhetsstyrkor, är de värsta i Kina på decennier.

Tomas Johansson
tomas.johansson@sr.se