Val i Indonesien

Tuff period väntar blivande president

I Indonesien pekar det mesta på att president Yudhoyono får fortsätta som president i fem år till. Han gick till val med löften om fortsatt stabil ekonomi och att aldrig ge upp kampen mot korruptionen.

I flera vallokalsundersökningar får Susilo Bambang Yudohyono, eller SBY som han kallas i Indoensien, klart över de 50 procent han behöver för att slippa en andra valomgång. Redan vid förra valet för fem år sedan visade vallokalsundersökningarna stämma rätt väl.

– Sammanräkningen är inte klar än men de undersökningar som gjorts visar på en stor framgång för vårt valarbete, sade SBY i en första kommentar till en lokal TV-station hemma i sin egen valkrets Bogor.

Under de fem år som han haft makten har Indonesien mognat som demokrati och landet har haft en ekonomisk tillväxt på runt sex procent om året. Även under de hårda ekonomiska villkoren som gäller nu och räknar man med att nå fyra procents tillväxt i år, men ändå lever flera miljoner människor i detta jätteland under fattigdomsgränsen.

Och det finns mycket att ta tag i för SBY och hans parti Demokraterna, som tredubblade sina platser i parlamentsvalet för några månader sedan. Det gör också att han mer fritt kan välja ministrar. Många politiska bedömare tror att han kommer att välja teknokrater framför politiker för att kunna genomföra fler större reformer.

Korruptionen är fortfarande ett stort problem i landet, men antikorruptionsbyrån har fått internationellt beröm för sitt arbete de senaste fem åren. Och för bara några veckor sedan dömdes SBY:s egen svärson till fängelse för korruptionsbrott.

Den slutliga röstsammanräkningen beräknas vara klar den 25 juli.

Margita Boström, Bangkok
margita.bostrom@sr.se