Radioaktörer vill satsa på digital radio

Sveriges Radio, Radioutgivarföreningen och Teracom vill ha ett besked från Riksdagen om att satsa på digital radio, DAB. I ett gemensamt utspel på tisdagen presenterade de ett förslag till hur utbyggnaden av det digitala radionätet skulle kunna gå till.
Det är viktigt att komma igång nu, säger Teracoms vd, Jan Danielsson. – Radiomediet som sådan får inte halka efter i den enorma utveckling som sker inom all medier. Radio är viktigt ur många perspektiv, det är lättare att lyssna på radio på fler ställen än vad det är på tv. Jag tror det är viktigt att radion hänger med i svängarna. Budskapet var alltså att det är viktigt att komma igång nu. Men först om ungefär sjutton år, 2020, sänds det sista P4-programmet i FM-radio nätet om Teracom, Sveriges Radio och reklamradions organisation, Radioutgivarna får som de vill. Några år tidigare vill Sveriges Radio sluta sända P1, P2 och P3 i FM-nätet. Men fram tills dess skall radiokanalerna sända i både DAB- och FM-nätet parallellt. Det på grund av att det finns så många radioapparater, förklarar Teracoms vd Jan Danielsson. – Situationen är ju lite annorlunda än på tv-sidan. Det är uppemot 25 miljoner radioapparater som finns därute, det är betydligt fler apparater än vad det är på tv-sidan. Det gör att perioden som man måste ge befolkningen för att släcka ner måste vara längre. Det är just de parallella sändningarna som är problemet med övergången till DAB. Det kostar nämligen omkring en och en halv miljard kronor att sända parallellt fram till 2020. I dag är till exempel hela Sveriges Radios budget på 2 miljarder kronor per år. Frågan är hur villig riksdagen och regeringen är att skjuta till de pengarna. Just nu måste Sveriges Radio spara ordentligt då kostnaderna inte täcks av tilldelningen från staten. Men Sveriges Radios vd, Lisa Söderberg hoppas att riksdag och regering skall behandla radion rättvist. – På tv-sidan finns ett särskilt distributionskonto för den digitala televisionen som idag är uppe i en halv miljard. Det vore väl konstigt om inte staten ställde upp för radions distribution framöver och den kommer definitivt inte att kosta lika mycket som televisionens.
Thorbjörn Carlsson thorbjorn.carlsson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".